Denne nettsiden begynte som en blogg om livet i Afghanistan der jeg bodde fast fra 2007 til 2013 og fortsatte med å reise tilbake til årlig. Jeg har brukt det meste av tiden min på å lage dokumentarer om menneskerettighetsspørsmål som er blitt publisert i det formatet jeg syntes passet best. Fra og med 2014 har jeg også arbeidet i områder utenfor Afghanistan, og jeg har lagt ut lenker til prosjektene på denne siden.
Min nyeste dokumentar «The Takeover» spenner over et år i Afghanistan etter at Taliban returnerte til makten. Filmen vant juryprisen for beste kortdokumentar på Sheffield DocFest i 2023 og havnet på filmfestivalen DOC NYCs kortliste for 2023.
Jeg har filmet og regissert dokumentaren «Do Not Split» der vi går tett på demokratiprotestene i Hongkong. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i 2020 og ble nominert til Oscar for beste kortdokumentar i 2021.
Jeg har siden 2015 samarbeidet med det New York-baserte filmselskapet Field of Vision om dokumentarer fra Syria, Irak, Afghanistan og Ukraina.
Jeg regisserte og produserte også «Escape from Syria: Rania’s Odyssey» som ble publisert av den britiske avisen The Guardian og vant en Webby-pris og One World Media-pris for beste fluktrapportering i 2018. Filmlenken ble delt av over 100.000 mennesker i sosiale medier.
Jeg var en av regissørene for dokumentaren «Exit Afghanistan» som ble publisert av Netflix i 2016.
Jeg har regissert åtte dokumentarer som er blitt publisert av NRK Brennpunkt. Jeg har mottatt Fritt Ords Pris for kritisk og uavhengig rapportering fra Afghanistan, er blitt tildelt Den store journalistprisen og mottatt blant annet Internasjonal reporters journalistpris to ganger.
Jeg har skrevet fire bøker om Afghanistan i tillegg til å ha laget en rekke dokumentarer fra bakken der.
Oversikt over filmer jeg har regissert
Oversikt over bøker jeg har skrevet
Kontakt: andershammer@me.com
Hei,
Finnes det en middelklasse i Kabul som ikke lever så strengt etter de religiøse rettningslinjene og hvor stor del av befolkningen kan kalles akademikere. Hvor mange behersker et fremmedspråk som engelsk, fransk osv.?
Hei Trond,
Det er ingen tvil om at en del har en mer liberal livsførsel i Kabul og i større byer som Mazar-e-Sharif og Herat. Det er en urban kultur her som er mest synlig i måten kvinner kler seg på, der det tydeligste eksemplet er yngre kvinner som ikke bruker burkaer. Afghanistan er preget av at utlendinger har blandet seg inn i styret lenge, og jeg har truffet mange afghanere som kan engelsk, russisk og fransk, de har ofte hatt en tilknytning til byråkratiet og holder til i byene. Mange akademikere har forlatt landet, men det er en middelklasse her, og det er grupper med nyrike som skor seg på narko og krig. Men den akademiske eliten må kunne betegnes som liten i forhold til de fleste andre land, og går du på universitetene ser du at det er en stor mangel på ressurser. Det er dessuten få muligheter til å gå videre med studier etter en bachelorgrad hvis du ikke er heldig og får et stipend til studier i utlandet.
anders
Hei,
Er det mulig å abonnere på bloggen din som RSS-feed? Det hadde vært topp!
Hilsen Pike sier
Topp at du vil abonnere! Jeg må bare finne ut hvordan jeg oppretter en RSS-feed, så skal jeg si ifra.
http://andershammer.com/?feed=rss2
Her er RSS-feeden din. 🙂
Takk for hjelpen!
Har du en e-post-adresse? Det kan vel også være lurt å ha noen måte å kontakte deg på, annet enn disse kommentarene.
jeg har lagt inn epostadressen min på denne siden nå. andershammer@mac.com, altså. lurt!
Hei.
Skal bli interessant og spanande å fylgje bloggen. Håper den blir opplysande og når ut, trur innhaldet kan bli av allmenn interesse.
Altfor seint har vi i Noreg fått informasjon og kommentar om kva som skjer i Afghanistan frå ein uavhengig og fri kjelde, som ikkje er embedded i noko avdeling eller part.
Takk.
Takk for hyggelig melding! Alle tips om hvordan bloggen kan nå ut, mottas med takk.
Hei! Dette er bra, skal bli kjekt å følgje med ein blogg med meining i!
Hei Anders!
Så nylig dokumentaren du lagde for Nrk som ble vist på Brennpunkt, hvor du følger Hosheng Kerkuki og hans kamp for Kurdistan. En utrolig interessant og viktig dokumentar som belyser en viktig debatt og ikke minst den utfordringen krig er for de den rammer. Gir et helt annen perspektiv på ting en det man kan få gjennom media generelt. Spesielt å se på dette fra en del av verden hvor ting er så fredelig. Fortsett med det gode arbeidet, står stor respekt i det å faktisk dra ned i et konfliktfylt område for å vise omverden hvordan dette oppleves for dem som rammes.
Vennlig hilsen Magnus Rismyhr