Dokumentarfilm: Krigsherren

Krigsherrene og deres private hærer har vært helt sentrale siden den nåværende krigen brøt ut i Afghanistan i 2001 (og lenge før det). Dette er menn det har vært vanskelig å få skikkelig tilgang til, der de ofte verken er nevneverdig opptatt av Genèvekonvensjonene eller pressefrihet. Men i november 2017 lyktes jeg med å kjøre ut sammen med krigsherren Nizamuddin og hans militsmenn i Faryab-provinsen. Det sammenfalt med starten på det mest dramatiske halvannet året i hans liv, der til og med president Ashraf Ghani skulle peke ham ut som en av de mest uregjerlige krigsherrene i Afghanistan som ”gjør det uklart hvem som er venn, og hvem som er fiende”. De siste opptakene ble gjort i mars i 2019, og nå er dokumentarfilmen ”Krigsherren” tilgjengelig i NRKs nettspiller. Den ble sendt lineært i en Urix spesial 25. april. Filmen viser hva som skjedde da militsene erstattet regulære sikkerhetsstyrker i den såkalte norske provinsen Faryab i Nordvest-Afghanistan.

Jørn Norstrøm, Are Syvertsen og jeg har klippet. Masih Haidari og Mustafa Haidari har stått for oversettelsene. Og jeg har foto og regi. En stor takk til NRK, Stiftelsen Fritt Ord og alle venner som nok en gang har hjulpet til.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Comments are closed