Dokumentarfilm: Krigsherren

Krigsherrene og deres private hærer har vært helt sentrale siden den nåværende krigen brøt ut i Afghanistan i 2001 (og lenge før det). Dette er menn det har vært vanskelig å få skikkelig tilgang til, der de ofte verken er nevneverdig opptatt av Genèvekonvensjonene eller pressefrihet. Men i november 2017 lyktes jeg med å kjøre ut sammen med krigsherren Nizamuddin og hans militsmenn i Faryab-provinsen. Det sammenfalt med starten på det mest dramatiske halvannet året i hans liv, der til og med president Ashraf Ghani skulle peke ham ut som en av de mest uregjerlige krigsherrene i Afghanistan som ”gjør det uklart hvem som er venn, og hvem som er fiende”. De siste opptakene ble gjort i mars i 2019, og nå er dokumentarfilmen ”Krigsherren” tilgjengelig i NRKs nettspiller. Den ble sendt lineært i en Urix spesial 25. april. Filmen viser hva som skjedde da militsene erstattet regulære sikkerhetsstyrker i den såkalte norske provinsen Faryab i Nordvest-Afghanistan.

Jørn Norstrøm, Are Syvertsen og jeg har klippet. Masih Haidari og Mustafa Haidari har stått for oversettelsene. Og jeg har foto og regi. En stor takk til NRK, Stiftelsen Fritt Ord og alle venner som nok en gang har hjulpet til.

Dokumentarfilm: Returnert

I dokumentaren vår “Returnert” som ble publisert av NRK Brennpunkt 13. mars 2019, møter vi unge afghanere som måtte forlate Norge etter avslag på asyl. Rekordmange sivile ble drept i krigshandlinger i Afghanistan i fjor, ifølge FN. Og landet har passert Syria som verdens mest terrorutsatte. Jørn Norstrøm har stått for klipp, Martin Horntveth for musikken, og jeg har hatt regi og foto.

Saker i forbindelse med dokumentaren:

Reportasje: Løp for livet da han skulle tvangsreturneres til Afghanistan

Ekko: Er det trygt å tvangsreturnere afghanske flyktninger nå?

Dagsnytt

Dagsrevyen

Dagsnytt 18