Om nettsiden

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. Jeg har skrevet dokumentarbøkene “Drømmekrigen”, “Heia Kabul!”, og “Faryab – Arven etter Norge” på egen hånd. “– Alt dette kunne vært unngått” og “Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt”, har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg laget kortdokumentarer som er blitt publisert av Field of Vision, The Intercept og The Guardian. Jeg har regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien “Exit Afghanistan” som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. Tidligere har jeg rapportert for blant annet NRK, Morgenbladet, Dagbladet og regionsavisene.

andershammer@mac.com

12 Comments

 1. Hei,
  Finnes det en middelklasse i Kabul som ikke lever så strengt etter de religiøse rettningslinjene og hvor stor del av befolkningen kan kalles akademikere. Hvor mange behersker et fremmedspråk som engelsk, fransk osv.?

  • Hei Trond,
   Det er ingen tvil om at en del har en mer liberal livsførsel i Kabul og i større byer som Mazar-e-Sharif og Herat. Det er en urban kultur her som er mest synlig i måten kvinner kler seg på, der det tydeligste eksemplet er yngre kvinner som ikke bruker burkaer. Afghanistan er preget av at utlendinger har blandet seg inn i styret lenge, og jeg har truffet mange afghanere som kan engelsk, russisk og fransk, de har ofte hatt en tilknytning til byråkratiet og holder til i byene. Mange akademikere har forlatt landet, men det er en middelklasse her, og det er grupper med nyrike som skor seg på narko og krig. Men den akademiske eliten må kunne betegnes som liten i forhold til de fleste andre land, og går du på universitetene ser du at det er en stor mangel på ressurser. Det er dessuten få muligheter til å gå videre med studier etter en bachelorgrad hvis du ikke er heldig og får et stipend til studier i utlandet.
   anders

 2. Hei,
  Er det mulig å abonnere på bloggen din som RSS-feed? Det hadde vært topp!

  Hilsen Pike sier

 3. Hei.

  Skal bli interessant og spanande å fylgje bloggen. Håper den blir opplysande og når ut, trur innhaldet kan bli av allmenn interesse.

  Altfor seint har vi i Noreg fått informasjon og kommentar om kva som skjer i Afghanistan frå ein uavhengig og fri kjelde, som ikkje er embedded i noko avdeling eller part.

  Takk.

 4. Hei! Dette er bra, skal bli kjekt å følgje med ein blogg med meining i!

 5. Magnus Rismyhr

  Hei Anders!

  Så nylig dokumentaren du lagde for Nrk som ble vist på Brennpunkt, hvor du følger Hosheng Kerkuki og hans kamp for Kurdistan. En utrolig interessant og viktig dokumentar som belyser en viktig debatt og ikke minst den utfordringen krig er for de den rammer. Gir et helt annen perspektiv på ting en det man kan få gjennom media generelt. Spesielt å se på dette fra en del av verden hvor ting er så fredelig. Fortsett med det gode arbeidet, står stor respekt i det å faktisk dra ned i et konfliktfylt område for å vise omverden hvordan dette oppleves for dem som rammes.

  Vennlig hilsen Magnus Rismyhr

Leave a Reply

Your email address will not be published.