En kveld i moskeen

Video: Anders Sømme Hammer

Under markeringen av den hellige måneden Muharram var jeg en kveld i en moské i Kabul og filmet. Et utdrag er lagt ut over. Moskeen jeg besøkte er sjiamuslimsk og sangene som framføres handler om slaget ved Karbala der profeten Muhammeds barnebarn, Husayn ibn Ali, ble drept og så ble martyr. Barna – bare gutter – sang religiøse vers hele kvelden. I perioder pisket noen av de eldre guttene seg i takt med sangen.

Muharram blir ofte skildret i Vesten med bilder av menn som slår seg selv med kniver. Dette skjedde også i Kabul, men bare på to av dagene under Muharram. Bildene som sendes ut til nyhetsbyråene er ofte de mest brutale og gjenspeiler bare hvordan de hissigste markerer høytiden. Det er ikke lov å blø i moskeen, så der bruker de heller ikke kniver, men i stedet enkle jernpisker. Jeg synes dessuten det er hyggeligere å se og høre barn synge enn å se menn slå seg selv til blods.

Kabul i dag

Etter noen dager med ubehagelig stemning på grunn av videoen som viser amerikanske soldater som skjender afghanske lik, hadde jeg behov for å ta en ordentlig runde i Kabul.

Alle foto: Anders Sømme Hammer