Utstilling på Den norske dokumentarfilmfestivalen

Vi er veldig glade for at Kabulkortene stilles ut under Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda.

Over kan du se videohilsenen til Volda som Nargis og Sadaf har filmet i Kabul. Christoffer Næss og jeg skal besøke festivalen til helgen. Les mer om utstillingen på festivalens nettside.

Kabulkortene er laget i samarbeid med Christoffer Næss som styrer Global Video Letters. Du kan lese mer om utviklingen av Kabulkortene og den pågående Afghanistan-utstillingen på Nobels Fredssenter her på bloggen.

– Situasjonen ute av kontroll i Maimana


Afghanske sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot demonstrantene.

Minst fire mennesker ble drept og over 20 ble skadd i en demonstrasjon i provinshovedstaden Maimana i Faryab i går. I dag har det vært nye sammenstøt og minst to mennesker er blitt skadd. Kampene er ikke registrert av norske medier og gir et frampek på Afghanistan-dekningen de neste årene. 

Anders Sømme Hammer 

– Situasjonen er virkelig ille i Maimana nå, den er ute av kontroll, forteller en lokal mann på telefonen til Afghanistanbloggen. Av hensyn til mannens sikkerhet anonymiserer jeg ham.

Gårsdagens demonstrasjon brøt ut i protest mot at utenlandske og afghanske soldater hadde drept en lokal mulla i et nattraid. Da ble en velkjent mulla skutt i sitt eget hus i sentrum av Maimana. To andre menn ble pågrepet i det samme raidet. Det antas at de utenlandske soldatene var amerikanske og ikke norske. Militæret hevder mannen var opprører, noe lokale menn i Faryab benekter. Folk i Maimana forteller at mannen var opptatt med Koran-undervisning fra morgen til kveld. Skulle han pågripes, kunne sikkerhetsstyrkene når som helst ha pågrepet ham på gata der han går hver dag. Jeg ble oppringt fra Maimana i går ettermiddag og fikk skildret en svært dramatisk demonstrasjon utenfor guvernørens kontor. Demonstranter som ropte ”Død over USA” prøvde å storme kontoret og ta fra sikkerhetsvaktene der våpnene.

De lokale sikkerhetsstyrkene skjøt inn i folkemengden og drepte minst fire mennesker og skadet over 20. Når afghansk politi og soldater skyter for å drepe, illustrerer det at de presses til det ytterste i forsøket på å opprette kontroll.

Hadde gårsdagens demonstrasjon vært rettet mot den norske militærleiren, ville den sikkert havnet på førstesiden av VG og blitt hyppig omtalt i andre medier, slik som skjedde da demonstranter prøvde å ta seg inn i den norske leiren i februar i år. Men siden dette er afghanere som kjemper mot afghanere, blir dette nå for første gang omtalt på norsk her på Afghanistanbloggen.

Etter fredagsbønnen i dag brøt det igjen ut sammenstøt i Maimana. Menn kastet stein på afghanske soldater og krevde at de to mennene som ble pågrepet i nattraidet, løslates. Minst to menn ble skadet da soldatene slo tilbake i da, blir jeg fortalt.

Faryab er blitt kalt den norske provinsen i Afghanistan. Norske soldater har vært utplassert her siden 2005 med ansvar for å opprette sikkerhet på vegne av NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke ISAF. De siste årene er sikkerhetssituasjonen i Faryab blitt betraktelig verre, noe jeg også har merket tydelig og rapportert om fra reiser i Faryab, tidvis til protester fra Forsvarets egne folk og deres patriotiske støttespillere som mener at jeg er for negativ i rapporteringen.

Det illustrerer for meg noe av problemet med den norske Afghanistan-debatten: Enhver med erfaring fra felt i Faryab i de siste tre årene, vil kunne se en markant forverring av sikkerhetssituasjonen. Men i Norge insisteres det på at norske soldater har skapt en bedre situasjon i Faryab. I desember i fjor redegjorde jeg for hvorfor jeg mener det ikke stemmer.

I forrige uke ble minst ti mennesker drept i et brutalt selvmordsangrep i Maimana. Det norske Forsvaret skal i år trekke seg ut av Faryab. De vil selv flittig rapportere om hvor viktig innsatsen deres har vært. Samtidig vil befolkningen  i Faryab leve i stadig mer usikkerhet.

Oppdatering

NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke ISAF har etter protestene i Maimana kommet med en mer detaljert uttalelse om nattraidet og mulla Qiyamuddins rolle. ISAF viser blant annet til at Qiyamuddin ble dømt til 20 års fengsel for et angrep på den norskledede militærleiren i Maimana i 2006, men ble sluppet ut etter bare seks måneder. Det ISAF ikke nevner er at det var deres alliert president Hamid Karzai som innvilget Qiyamuddin amnesti. ISAFs beskrivelse av Qiyamuddins rolle som bakmann for opprørsangrep står i sterk kontrast til Faryabs råd av lærdes beskrivelser og understreker alvoret i konflikten som nå utspiller seg.

FLERE BILDER:

Menn som kommer fra Maimana og nabodistrikene, bar på liket av mulla Qiyamuddin i gårdagens demonstrasjon.

En av politiets vaktposter ble satt fyr på i går.

Demonstrantene ropte antivestlige slagord på vei til guvernørens kontor.

Minst 10 mennesker drept i Maimana

En eldre mann går og plukker opp kroppsdeler i en plastpose mens gutter ser på.


Amerikanske soldater var på fotpatrulje i hovedparken i Maimana da selvmordsbomberen gikk til angrep.
Foto fra video

 

Provinshovedstaden i Faryab ble i dag rammet av nok et brutalt selvmordsangrep. Vi har fått bilder og videooptak fra åstedet rett etter angrepet.

Anders Sømme Hammer

Angrepet i formiddag fant sted ved grønnsaksmarkedet som ligger ved inngangen til den store hovedparken i Maimana sentrum. En selvmordsbomber gikk mot en gruppe amerikanske soldater på det folksomme markedet da han utløste bomben.Det blir hevdet at angriperen hadde på seg en politiuniform. Som ellers, er det stor usikkerhet rundt skadeomfanget, men det meldes at minst 10 mennesker ble drept og over 20 skadet. Blant de drepte var barn og kvinner og lokale menn som solgte grønnsaker. Minst tre amerikanske soldater skal ha blitt drept. Ifølge det norske Forsvaret var ingen nordmenn i nærheten av angrepet.

Jeg har fått et videooptak som ble gjort rett etter angrepet. På opptaket kan vi høre flere skudd bli avfyrt i nærheten. Og vi ser at en amerikansk soldat går bort til en død soldat og løfter ham, samtidig som vi ser en annen død amerikansk soldat ligge ved gjerdet. Opptaket er så sterkt at jeg ikke legger ut videoen, jeg legger bare ut et uklart skjermdump av amerikanske soldater på avstand. Mange av bildene er også for sterke. De viser kroppsdeler spredd over et stort område i parken.

Allerede i ettermiddag ble de første begravelsene for de afghanske ofrene gjennomført, og under den ene ropte sørgende: ”død over USA” og ”død over selvmordsbombere”. Som skildret en rekke ganger her på Afghanistanbloggen, er sikkerhetssituasjonen i Faryab-provinsen blitt betraktelig verre de siste årene. Jeg var selv i Maimana under det forrige selvmordsangrepet i byen. Den lokale etterretningssjefen og en åtte år gammel gutt var da blant de drepte. De norske soldatene skal i år overføre sikkerhetsansvaret for Faryab til afghanske sikkerhetsstyrker.