Minst 10 mennesker drept i Maimana

En eldre mann går og plukker opp kroppsdeler i en plastpose mens gutter ser på.


Amerikanske soldater var på fotpatrulje i hovedparken i Maimana da selvmordsbomberen gikk til angrep.
Foto fra video

 

Provinshovedstaden i Faryab ble i dag rammet av nok et brutalt selvmordsangrep. Vi har fått bilder og videooptak fra åstedet rett etter angrepet.

Anders Sømme Hammer

Angrepet i formiddag fant sted ved grønnsaksmarkedet som ligger ved inngangen til den store hovedparken i Maimana sentrum. En selvmordsbomber gikk mot en gruppe amerikanske soldater på det folksomme markedet da han utløste bomben.Det blir hevdet at angriperen hadde på seg en politiuniform. Som ellers, er det stor usikkerhet rundt skadeomfanget, men det meldes at minst 10 mennesker ble drept og over 20 skadet. Blant de drepte var barn og kvinner og lokale menn som solgte grønnsaker. Minst tre amerikanske soldater skal ha blitt drept. Ifølge det norske Forsvaret var ingen nordmenn i nærheten av angrepet.

Jeg har fått et videooptak som ble gjort rett etter angrepet. På opptaket kan vi høre flere skudd bli avfyrt i nærheten. Og vi ser at en amerikansk soldat går bort til en død soldat og løfter ham, samtidig som vi ser en annen død amerikansk soldat ligge ved gjerdet. Opptaket er så sterkt at jeg ikke legger ut videoen, jeg legger bare ut et uklart skjermdump av amerikanske soldater på avstand. Mange av bildene er også for sterke. De viser kroppsdeler spredd over et stort område i parken.

Allerede i ettermiddag ble de første begravelsene for de afghanske ofrene gjennomført, og under den ene ropte sørgende: ”død over USA” og ”død over selvmordsbombere”. Som skildret en rekke ganger her på Afghanistanbloggen, er sikkerhetssituasjonen i Faryab-provinsen blitt betraktelig verre de siste årene. Jeg var selv i Maimana under det forrige selvmordsangrepet i byen. Den lokale etterretningssjefen og en åtte år gammel gutt var da blant de drepte. De norske soldatene skal i år overføre sikkerhetsansvaret for Faryab til afghanske sikkerhetsstyrker.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Comments are closed