– Situasjonen ute av kontroll i Maimana


Afghanske sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot demonstrantene.

Minst fire mennesker ble drept og over 20 ble skadd i en demonstrasjon i provinshovedstaden Maimana i Faryab i går. I dag har det vært nye sammenstøt og minst to mennesker er blitt skadd. Kampene er ikke registrert av norske medier og gir et frampek på Afghanistan-dekningen de neste årene. 

Anders Sømme Hammer 

– Situasjonen er virkelig ille i Maimana nå, den er ute av kontroll, forteller en lokal mann på telefonen til Afghanistanbloggen. Av hensyn til mannens sikkerhet anonymiserer jeg ham.

Gårsdagens demonstrasjon brøt ut i protest mot at utenlandske og afghanske soldater hadde drept en lokal mulla i et nattraid. Da ble en velkjent mulla skutt i sitt eget hus i sentrum av Maimana. To andre menn ble pågrepet i det samme raidet. Det antas at de utenlandske soldatene var amerikanske og ikke norske. Militæret hevder mannen var opprører, noe lokale menn i Faryab benekter. Folk i Maimana forteller at mannen var opptatt med Koran-undervisning fra morgen til kveld. Skulle han pågripes, kunne sikkerhetsstyrkene når som helst ha pågrepet ham på gata der han går hver dag. Jeg ble oppringt fra Maimana i går ettermiddag og fikk skildret en svært dramatisk demonstrasjon utenfor guvernørens kontor. Demonstranter som ropte ”Død over USA” prøvde å storme kontoret og ta fra sikkerhetsvaktene der våpnene.

De lokale sikkerhetsstyrkene skjøt inn i folkemengden og drepte minst fire mennesker og skadet over 20. Når afghansk politi og soldater skyter for å drepe, illustrerer det at de presses til det ytterste i forsøket på å opprette kontroll.

Hadde gårsdagens demonstrasjon vært rettet mot den norske militærleiren, ville den sikkert havnet på førstesiden av VG og blitt hyppig omtalt i andre medier, slik som skjedde da demonstranter prøvde å ta seg inn i den norske leiren i februar i år. Men siden dette er afghanere som kjemper mot afghanere, blir dette nå for første gang omtalt på norsk her på Afghanistanbloggen.

Etter fredagsbønnen i dag brøt det igjen ut sammenstøt i Maimana. Menn kastet stein på afghanske soldater og krevde at de to mennene som ble pågrepet i nattraidet, løslates. Minst to menn ble skadet da soldatene slo tilbake i da, blir jeg fortalt.

Faryab er blitt kalt den norske provinsen i Afghanistan. Norske soldater har vært utplassert her siden 2005 med ansvar for å opprette sikkerhet på vegne av NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke ISAF. De siste årene er sikkerhetssituasjonen i Faryab blitt betraktelig verre, noe jeg også har merket tydelig og rapportert om fra reiser i Faryab, tidvis til protester fra Forsvarets egne folk og deres patriotiske støttespillere som mener at jeg er for negativ i rapporteringen.

Det illustrerer for meg noe av problemet med den norske Afghanistan-debatten: Enhver med erfaring fra felt i Faryab i de siste tre årene, vil kunne se en markant forverring av sikkerhetssituasjonen. Men i Norge insisteres det på at norske soldater har skapt en bedre situasjon i Faryab. I desember i fjor redegjorde jeg for hvorfor jeg mener det ikke stemmer.

I forrige uke ble minst ti mennesker drept i et brutalt selvmordsangrep i Maimana. Det norske Forsvaret skal i år trekke seg ut av Faryab. De vil selv flittig rapportere om hvor viktig innsatsen deres har vært. Samtidig vil befolkningen  i Faryab leve i stadig mer usikkerhet.

Oppdatering

NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke ISAF har etter protestene i Maimana kommet med en mer detaljert uttalelse om nattraidet og mulla Qiyamuddins rolle. ISAF viser blant annet til at Qiyamuddin ble dømt til 20 års fengsel for et angrep på den norskledede militærleiren i Maimana i 2006, men ble sluppet ut etter bare seks måneder. Det ISAF ikke nevner er at det var deres alliert president Hamid Karzai som innvilget Qiyamuddin amnesti. ISAFs beskrivelse av Qiyamuddins rolle som bakmann for opprørsangrep står i sterk kontrast til Faryabs råd av lærdes beskrivelser og understreker alvoret i konflikten som nå utspiller seg.

FLERE BILDER:

Menn som kommer fra Maimana og nabodistrikene, bar på liket av mulla Qiyamuddin i gårdagens demonstrasjon.

En av politiets vaktposter ble satt fyr på i går.

Demonstrantene ropte antivestlige slagord på vei til guvernørens kontor.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Comments are closed