Bildeserie: En by dekket av Dostum

Dostum 1

Alle foto: Anders Sømme Hammer

I kveld klokken 21.40 går siste episode av Exit Afghanistan på NRK1. Vi holder på å lage en dokumentarfilm basert på opptakene fra Faryab som vi vil sende til utenlandske TV-kanaler og festivaler.

Da jeg var i Faryab i fjor høst og filmet så jeg bilder av krigsherren Abdul Rashid Dostum overalt. Den afghanske usbekeren som går for å ha vært en av de mest brutale gjennom Afghanistans ulike kriger, forgudes av usbekere i Faryab. Han var riktignok på et dagsbesøk i fjor, men selv om han ikke bor i provinsen, er han den mektigste der, og styrer gjennom sine trofaste lokale krigsherrer. I perioden før de norske soldatene trakk seg ut av provinsen, dukket det opp stadig flere plakater med bilder av Dostum. Nå er provinshovedstaden Maimana nesten tapetsert med Dostum. Jeg tok bilder av det.

Alle episodene av Exit Afghanistan vil bli liggende tilgjengelig på nettet.

Nettmøte om Exit Afghanistan.

Ny rapport fra Afghanistan Analysts Network, mai 2013: Den mest voldelige våren i Faryab siden borgerkrigen på 1990-tallet.

 

Dostum 2 Dostum 3 Dostum 4 Dostum 5 Dostum 6 Dostum 7  Dostum 9  Dostum 11  Dostum 13  Dostum 15 Dostum 16 Dostum 17
Dostum 18Dostum 10

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Comments are closed