Documentary: The Takeover

The documentary “The Takeover” which I’ve directed and filmed in Afghanistan, premiered at Sheffield DocFest where it won the award for best short film. I hope it can help bringing attention to the dire situation in Afghanistan. Following women over a year as the country changes to fit the Taliban’s ideology, the film moves through the women’s experience, protests and daily life in the cities and countryside. And we see how restrictions on basic freedoms are enforced.

Podkastserie: Taliban 2.0

PODKASTSERIE: Systematisk kvinneundertrykking, vold mot aktivister og journalister, og en av verdens verste humanitære kriser. Dette skjer i et land som omverden nærmest har gitt opp etter å ha tapt den 20 år lange krigen. NRK har publisert en podkastserie jeg har regissert fra Afghanistan. Gjennom ett år har jeg fulgt utviklingen på bakken. Serien kan høres som en bakomhistorie til filmen The Takeover som jeg også har filmet og regissert derfra, eller som en selvstendig dokumentar.

Lyddesign er ved Kjetil Hansen. Produsent er Kjetil Saugestad. Musikken er komponert av Martin Horntveth. Redaksjonssjef er Ragna Nordenborg.

 

Bok: Terroristen fra Bærum – Radikaliseringen av Philip Manshaus

Da de var små, delte de køyeseng. Philip sov oppe, Johanne nede.

Tidlig på ettermiddagen, lørdag 10. august 2019, går han inn på rommet til lillesøsteren og skyter henne. Hun dør momentant.
Deretter setter han seg i bilen. Iført hjelm og skuddsikker vest, og med et haglgevær og to jaktrifler, kjører han til den lokale moskeen. Målet er å drepe flest mulig muslimer mens de er samlet til bønn.

I denne boka kommer vi tett på gjerningsmannen, familie, venner – og søsteren Johanne som er adoptert fra Kina. Det er historien om hvordan en ung mann fra Bærum blir radikalisert til å bli en voldelig høyreekstremist. Fra oppveksten i familien, på idylliske Eiksmarka. Gjennom søkende ungdomsår i ulike miljøer, som han etter hvert finner stadig oftere på nettet. Fram til en intens overbevisning om at verden står foran en gryende og uunngåelig rasekrig.

I to år har jeg gått opp sporene til Philip Manshaus. Historien er også tilgjengelig som lydbok.

 

TERNINGKAST 6 – Sindre Hovdenakk, VG.

Dokumentarserie: Philips vei til terror

Vi har laget en dokumentarserie om hvordan Philip Manshaus ble radikalisert, og konsekvensene av drapet og angrepet han utførte 10. august 2019. Serien er publisert av NRK Brennpunkt. Manshaus gjennomførte det andre høyreekstreme terrorangrepet i Norge på åtte år, og vi håper at denne serien kan være et bidrag til debatten om hvordan vi kan unngå at det skjer igjen.

Thomas Søbstad er på foto og klipp, Stig Morten Lorentzen Waage er på klipp, Martin Horntveth er komponist, Tom Bob Peru Aronsen har laget grafikken, Cecilie Ellingsen er prosjektleder, og jeg har hatt regi.

Series kan ses her.