Ahmad (8) lurt av selvmordsbomberen i Maimana

Abdul Rahman forteller at nevøen Ahmad var en glad gutt som var opptatt av hester. Her står Rahman ved åstedet. Foto: Anders Sømme Hammer

MAIMANA: I morges gikk en selvmordsbomber til angrep på etterretningssjefen i Faryab. For å komme tett på lurte han den lokale skolegutten Ahmad til å sitte sammen med seg.

Anders Sømme Hammer

Vanligvis har Ahmad (8) gått til skolen sammen med brødrene og kameratene sine i åttetiden. Men i dag følte han seg litt syk, og moren ga ham 100 afghani (ca 12 norske kroner) for å gjøre noen innkjøp på markedet. Like utenfor hjemmet ble Ahmad stoppet av en ukjent mann. De begynte å prate og satte seg ned på steinene som ligger i veien utenfor huset. Rundt halv ni kom bilen med Said Ahmad Sadat. Han er etterretningssjef i Faryab og tidligere leder av det politiske partiet Jamiat i provinsen. Idet bilen skulle passere, detonerte mannen som snakket med Ahmad bomben han hadde gjemt på seg. Ahmad og mannen døde momentant. To andre sivilpersoner ble skadd, det ble også Sadat og tre av livvaktene hans.

Likte å snakke med eldre

– Ahmad var alltid så glad i å snakke med eldre, han var så nysgjerrig og lærenem, forteller onkelen Abdul Rahman (25), som jeg møter ved åstedet.

Han forstår det ikke, men mener Gud har bestemt at nevøen skulle dø i dag. Han kan heller ikke forstå hvordan en mann kan være så kaldblodig at han lurer en ung gutt til å prate med ham for å komme tett på etterretningssjefen uten å vekke mistanke.

Abdul forteller at Ahmad var nesten blind på det ene øyet etter at han fikk en nål i det. Faren hadde flere ganger tatt ham med til Pakistan og India for behandling, og det hadde hjulpet.

– Ahmad var alltid glad, og veldig opptatt av hester. Han elsket å holde på med lekehestene sine, sier Rahman.

Rahman har en liten butikk like i nærheten. Da han hørte smellet i morges, løp han rett til åstedet, der så han hvordan folk gikk ut av biler for å hjelpe de skadde. Han løp så videre inn i huset som han deler med storfamilien, for å høre om alle var i god behold. Da sa de at Ahmad ikke hadde kommet hjem fra markedet. Rahman gikk ut igjen for å lete etter Ahmad. I gata så han en ung guttekropp uten hode. Like etter fant de hodet til Ahmad.

Svært urolig i Maimana

Vinduene i husene rundt åstedet er knust, det er også vinduene ved Faryabs største koranskole Abu Muslim som ligger like ved. Jeg besøkte denne skolen for noen måneder siden og traff i dag en del av elevene igjen der de samlet seg for å se på ødeleggelsene etter bomben.

I kveld fortelles det i Maimana at etterretningssjef Said Ahmad Sadat blir behandlet for alvorlige skader i den norske militærleiren rett utenfor byen. I overkant av 300 norske soldater er utplassert i Faryab for å ivareta sikkerheten på vegne av NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke (ISAF).

I går kveld var det svært spent i Maimana. Det gikk rykter om at det var planlagt et angrep, og folk var forbannet fordi utenlandske soldater hadde raidet et privathus natten før. Ifølge folk i Maimana skal en afghansk kvinne ha blitt skadd under raidet. Soldatene skal ikke ha funnet noe mistenkelig i huset de raidet. Det sies i Maimana at det var amerikanske soldater, men det er også nesten alltid det som sies når det snakkes om utenlandske soldater. I går ville folk samles til en demonstrasjon i protest mot raidet, men de ble stoppet av de lokale myndighetene.

Uroen var enda tydeligere i morges. Jeg så flere politimenn enn vanlig i gatene, og de virket stresset.

Så smalt det.
 
OPPDATERING: 26. oktober døde etterretningssjef Said Ahmad Sadat av skadene.

 

 FLERE BILDER:

Etterretningssjef Said Ahmad Sadat (nr. 2 fra venstre) var målet for angrepet i Faryab. Jeg traff han da han var valgkampleder for president Karzai i Faryab i 2009. Foto: Anders Sømme Hammer

Vinduene ved Koran-skolen Abu Muslim knuste i eksplosjonen. Foto: Anders Sømme Hammer

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply