Mange barn blant de drepte i Kabul

Foto: Anders Sømme Hammer

Dagens selvmordsangrep i Kabul er et av de mest dødelige de siste fem årene. Mange barn er blant de drepte.
Anders Sømme Hammer

Jawad (28) var inne i moskeen da selvmordsbomberen sprengte seg selv rett utenfor.

– Det var drepte og skadde mennesker overalt og alle fikk panikk. Jeg tenkte bare at jeg måtte redde meg selv og løp av gårde, sier Jawad.

Flere tusen mennesker hadde presset seg sammen utenfor moskeen i Kabul sentrum i forbindelse med markeringen av den sjiamuslimske høytidsdagen, ashura. Onsdag meldes det at 58 mennesker ble drept. Mange barn er blant de drepte. Rundt 160 mennesker er skadd.

Den ni år gamle fetteren til Jawad ble såret i det ene beinet og er nå på sykehus.

– Jeg kom til moskeen sammen med venner og trodde ikke at dette kunne skje, sier Jawad, som er bygningsarbeider.

Politikommandanten Fazel Ahmad Naser sier at synet som møtte ham da han ankom åstedet rett etter eksplosjonen, var helt forferdelig. Drepte og skadde barn, kvinner og menn lå spredd i gata. Ahmad løftet liket av et barn og to menn opp på lasteplanet og kjørte dem til sykehuset.

– Vi trodde ikke dette ville skje i dag. Dette er en stor religiøs dag og vi hadde ikke fått noen forvarsler, sier Ahmad.

Rett etter angrepet begynte en gruppe menn å hisse seg opp. De ropte slagord der de fordømte Pakistan og Taliban. Politiet skjøt i luften for å roe dem ned. Mens vi sto ved åstedet, kom det meldinger om bombeangrep også i Mazar-e-Sharif og Kandahar. I Mazar ble fire mennesker drept og 20 skadd.

Det er spent  i Kabul mens ashura-markeringene fortsetter ved moskeene. Politiet frykter flere angrep og folk får ikke lov til å gå fra en moské til en annen.

Flere hundre politimenn ankom åstedet rundt 20 minutter etter angrepet. Foto: Anders Sømme Hammer
Bookmark the permalink.

Leave a Reply