Dokumentarfilm: Hvem drepte Siri og Joakim?

Afghansk politi åpnet ikke ild mot demonstrantene da de tok seg inn i FN-kontoret.

1. april 2011 stormet demonstranter et FN-kontor i Nord-Afghanistan og drepte norske Siri Skare, svenske Joakim Dungel og fem FN-kolleger. Gjennom intervjuer, hemmelige dokumenter og unike videopptak fortelles historien om hva som egentlig skjedde i en dokumentarfilm som denne uka vises på NRK og SVT.

Anders Sømme Hammer

Jesper Huor

Da det i begynnelsen av 2011 ble kjent at den amerikanske pastoren Terry Jones hadde satt fyr på Koranen, brøt det ut demonstrasjoner i Afghanistan. Etter fredagsbønnen 1. april 2011 protesterte over 2.000 menn og gutter i Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan. Demonstrasjonen som var varslet i forkant, ble raskt hissig og voldelig. Folkemengden stormet FNs kontor i byen og drepte sju ansatte, deriblant den norske militærrådgiveren Siri Skare (52) og den svenske juristen Joakim Dungel (33).

Rekonstruksjon

Allerede på ettermiddagen la afghanske myndigheter skylden på opprørere. Men da vi dagen etter var framme i Mazar-e-Sharif og begynte å snakke med folk i gatene, fikk vi inntrykk av at angrepet var langt mer komplisert enn slik det først ble framstilt. Vi ble oppmerksomme på at det var gjort en rekke opptak med mobiltelefoner og videokameraer i forkant og under angrepet, og i perioden mellom 2. april 2011 og sommeren 2012 har vi samlet inn videoer og bilder. Opptakene er blitt supplert med videofiler og bilder vi har fått hjelp til å hente ut fra FNs eget undersøkelsemateriale og afghansk politis etterforskning. Med det omfattende råmaterialet, noe for brutalt til å vises på TV, har vi kunnet rekonstruere angrepet.

Mye sensur

Gjennom gjentatte turer til Mazar-e-Sharif har vi supplert de mange videoopptakene med intervjuer med menn som deltok i demonstrasjonen og angrepet og andre som på ulike måter var involvert. Til sammen er det blitt gjort intervjuer i fem land.

Både Sverige og Norge har utplassert soldater og offiserer i Balkh-provinsen som Mazar-e-Sharif tilhører. Sverige har i tillegg diplomater i provinsen.

FNs og rammede lands undersøkelser av angrepet har vært preget av mye hemmelighold, men vi har fått tilgang til FN-rapporter, afghansk politis etterforskningsmateriale og eposter, diplomatpost og rapporter fra det svenske Utenriksdepartementet og Forsvaret. Mange av dokumentene var sensurert, men via andre veier har vi også fått tak i de usensurerte originalene. Når vi legger dette materialet sammen og supplerer med ytterligere intervjuer, får vi en helt en helt ny historie om hva som egentlig skjedde, og den vises i NRK Brennpunkt klokken 21.30 tirsdag 4. september, og i programmet Dokument utifrån på SVT søndag 9. september klokken 22.30.

Massemobilisering

Lynsjingen den 1. april 2011 går inn i historien som det mest dødelige angrepet på UNAMA, FNs sivile Afghanistan-innsats, noensinne. Og det skiller seg fra andre angrep mot FN, da det ikke var ett opprørsangrep gjennomført av en liten gruppe menn, men en voldsom massemobilisering.

Vi har prøvd å få svar på hvordan vanlige afghanske menn og gutter i løpet av så kort tid denne fredagen utviklet seg til en brutal mobb. Antivestlige krefter vinner fram i Afghanistan, og ved å gå inn og undersøke dette angrepet og se etter de bakenforliggende årsakene og drivkreftene, tror vi at filmen er med på å illustrere hvordan den elleve år lange internasjonale innsatsen i Afghanistan nå befinner seg i en dyp krise. Vi har forsøkt å undersøke ansvarsforholdet: Hvorfor stoppet ikke afghansk politi demonstrasjonen innen den ble ett voldsomt angrep? Hvordan kunne demonstrantene så lett ta seg inn på FN-kontoret? Dette er bare noen av spørsmålene vi prøver å besvare i filmen.

Dette er også en historie om menneskene i det tragiske dramaet, om Joakim Dungel og Siri Skare, men også om de afghanske ofrene . Vi har møtt Siri Skares enkemann og datter og Joakim Dungels foreldre. De forteller om to mennesker som var fast bestemt på å hjelpe til med gjenoppbyggingen av Afghanistan. Et 20-talls afghanere ble skadet og minst seks drept. Vi har også møtt Ramazan Mohammed Hakim som mistet sin 13 år gammel sønn i angrepet.

Dokumentaren er et samarbeid mellom Jesper Huor og Anders Sømme Hammer som har regissert filmen, og NRK Brennpunkt og Sveriges Television (SVT).


Demonstrantene filmet seg selv under fredagsbønnen og i den påfølgende demonstrasjonen og angrepet.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Comments are closed