Demonstrasjon stoppet etter trusler om angrep


Alle foto: Anders Sømme Hammer 

Tidligere etteretningssjef Amrullah Saleh, her med megafon, sto bak demonstrasjonen. 

Dagens demonstrasjon i Kabul mot Taliban og den pakistanske etterretningstjenesten ISI ble avbrutt etter advarsler om et planlagt selvmordsangrep.

Anders Sømme Hammer

I går kveld ble det annonsert på den afghanske TV-kanalen Tolo at opposisjonen skulle arrangere en demonstrasjon i Kabul i dag. Tidligere etteretningssjef Amrullah Saleh hadde tatt initiativet, og det ble varslet at mange tusen mennesker ville møte opp.

Saleh trakk seg fra sin stilling som afghansk etterretningssjef etter et opprørsangrep i Kabul i fjor sommer, og har siden da markert seg om en av de mest synlige kritikerne av president Hamid Karzais styre. Saleh var sentral i Nordalliansen som kjempet mot Taliban da den fundamentalistisk bevegelsen regjerte i Afghanistan.

De gjenlevende lederne fra Nordalliansen som nå utgjør kjernen i den politiske opposisjonen her, har varslet en rekke demonstrasjoner fram til de mener de er sikre på at drapet på ekspresident Burhanuddin Rabbani blir etterforsket skikkelig. Du kan lese mer om attentatet mot Rabbani her.

Krever FN-etterforskning

Det var ikke mer enn rundt 500 menn – for det var bare menn – som møtte opp til dagens demonstrasjon. Saleh holdt to appeller der han blant annet krevde at FN må gjennomføre en uavhengig gransking av drapet på Rabbani. Demonstrantene svarte med ”død over Taliban” og ”død over ISI” som er den pakistanske etterretningstjenesten. Siden slutten av 1980-tallet har ISI hatt tette bånd til Taliban.

– Vi er nødt til å demonstrere mot Afghanistans fiender, sier 21 år gamle Hojatullah til Afghanistanbloggen.

Han blir raskt omkranset av kamerater som gjentar at unge afghanere er nødt til å reise seg mot Pakistan og alle andre land som blander seg inn i afghansk politikk.

– I Afghanistan må vi få lov til å dyrke våre egne helter og styre selv. Jeg håper det kommer til å bli bedre i Afghanistan, men det er bare Allah som vet om det vil skje, sier Hojatullah.

Etter planen skulle demonstrantene marsjere mot presidentpalasset, men Saleh fortalte at etterretningstjenesten hadde fanget opp troverdige meldinger om at det var planlagt et selvmordsangrep mot demonstrasjonen. Dermed avsluttet Saleh demonstrasjonen og ble kjørt raskt av gårde i en stor pickup full av livvakter.

Det er varslet flere demonstrasjoner i Kabul og andre steder i Afghanistan de kommende ukene.

Krigshissing

Det er svært spent i Afghanistan nå. Det har ikke vært så mye krigshissing siden jeg flyttet hit i 2007. Som jeg skrev på bloggen sist uke, har drapet på tidligere president Burhanuddin Rabbani brakt Afghanistan enda nærmere en ny voldsom etnisk borgerkrig. Det kan kanskje være mer korrekt å si at borgerkrigen fra begynnelsen av 1990-tallet aldri har tatt slutt. Den endret bare karakter da titusener av utenlandske soldater kom hit, og den vil igjen endre karakter når soldatene nå begynner å trekke seg ut.

Sist uke refererte jeg de lite forsonende kommentarene fra tidligere presidentkandidat Abdullah Abdullah og Ahmed Wali Massoud etter drapet på Rabbani. Nå har også den mektige guvernøren i Balkh-provinsen, Atta Mohammad Noor, gått ut og pisket opp stemningen. I et intervju med Tolo News sier han at afghanske myndigheter ikke er istand til å beskytte nøkkelpersoner: “To protect the gains made in the past ten years, I will have to refer to the Mujahidin if the government brings no changes in its policies.” “People can no longer tolerate the assassination of their leaders.”

 

 FLERE BILDER FRA DEMONSTRASJONEN: 

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply