Sjekkeguide for Afghanistan

De tøffeste gutta pusser på stilen med et velformulert klistremerke i bakruta. Foto: Anders Sømme Hammer

I et svært konservativt samfunn settes det høye krav til sjekkekunsten. Det er på sin plass å dele triksene til de mest drevne unge i Kabul.

Kommentar av Taran Khan

  1. Skaff deg en mobiltelefon. Ikke hvilken som helst mobil, men en kinesisk som vrir om guttestemmer til jentestemmer, og vice versa (sistnevnte er dyrere, og dette er ikke oppspinn). Veldig nyttig for å gjøre den første kontaktfasen med motsatte kjønn så smidig som mulig. Også hendig for gutter og unge menn som har en kjæreste, eller til og med er forlovet med en jente, som har en mobil som kontrolleres av mistenksomme foreldre eller brødre.
  2. Skaff deg flere mobiler. Du har et simkort for venner og et for bermen.
  3. Facebook. Selvfølgelig. Men registrer deg med falskt navn og bilde. Ikke bare for å holde unna de slibrige (gjelder spesielt jentene), men også så søskenbarna dine i Canada ikke ringer Kabul og forteller om alle meldingene du har lagt ut i løpet av arbeids-/skoledagen.
  4. Inngå et veddemål. Dette er den nyeste sjekketrenden. En gutt sykler opp til en jente som sitter i en bil og snapper solbrillene fra henne. Når hun tar ham igjen, unnskylder han på høfligste vis og sier han var nødt til å gjøre det fordi det var et veddemål. En veldig god måte å bryte isen på.
  5. Dette er litt gammeldags. De som kommer fra spesielt konservative familier, kan snakke med venner av jenta for å høre hva jenta synes om framstøtet ditt. En gutt var overlykkelig da informanten kunne fortelle at jenta svarte på hans erklæringer om evig kjærlighet med å si at hun ”ikke hater ham”.
  6. Dette er reservert machogutta. Meddel dine usømmelige hensikter eller tøffe image i bakruta på bilen. Klistremerkene inkluderer blant annet meldinger som: ”Don’t cry girls I will be back” (se over) og ”Mafia War – FBI” (se under). Den litt mer kostbare typen kan velge: ”No girls no tension”.
  7. Dette er viktig for jenter. En jente som er kjent for å kle seg stilig, kan bli ringt opp av noen som åpenbart kjenner henne, som ber henne ta på seg en burka. Den vil gjøre henne ”enda vakrere”.
  8. Krasj blandede bryllup, altså fester der menn og kvinner feirer sammen. Slike steder er ikke bare nyttig for tanten din som opptrer som Kirsten Giftekniv, men med guarden nede, og et skjørt som ikke rekker helt ned til anklene, er jentene lettere å få kontakt med enn noen gang ellers i livet.
  9. Dette er fortsatt den enkleste måten å bli kjent med en jente: Gift deg med henne.

Ta gjerne også en titt på bakrutesamlingen vår.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply