Hyllet opprøret i Midtøsten

Foto: Anders Sømme Hammer

”Ungdommer i Iran, Egypt, Tunisia og Libya… Takk for at dere viser oss en utvei!”, sto det på en av plakatene i demonstrasjonen i Kabul i dag. Protester mot det utenlandske militæret blandes nå med krav om reformer inspirert av opprøret i Midtøsten.

Anders Sømme Hammer

Kabul: Det amerikanske luftangrepet som kostet ni barn livet i Kunar-provinsen i Øst-Afghanistan tirsdag, har utløst kraftige protester i Afghanistan. I formiddag møtte rundt 300 mennesker opp til en demonstrasjon i Kabul sentrum.

– USA og NATO snakker hele tiden om menneskerettigheter. Samtidig dreper de barna våre, sier Ahmad Sharg (31) til Afghanistanbloggen i rundkjøringen bak hotell Serena. Sharg er selv fra Kunar og representerer partiet Hambastagi.

Trodde barn var opprørere

I tirsdagens angrep drepte amerikanske kamphelikoptre ni barn de trodde var opprørere. Barna sanket ved da helikoptrene angrep. USAs president Barack Obama og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, David Petraeus, har beklaget barnedrapene.

Ahmad Sharg var med på å organisere dagens demonstrasjon.

Etter angrepet dro Ahmad Sharg fra Kabul til Kunar for å hente bilder av mennesker som er blitt drept i amerikanske luftangrep den siste måneden. Disse bildene ble så forstørret til plakater som demonstrantene holdt opp i dag. Ifølge Sharg er over 65 sivilpersoner blitt drept i amerikanske angrep i Kunar den siste måneden.

– Vi er nødt til å fortelle verden hva som skjer i Kunar, sier Sharg.

Han mener at hvis andre land slutter å blande seg inn i Afghanistan, er det mulig for afghanske myndigheter å slutte fred med Taliban.

– De utenlandske soldatene må trekke seg ut av Afghanistan. De skaper ikke fred. USA og NATO dreper ikke Taliban, de dreper uskyldige sivile, sier Sharg.

Inspirasjon fra Midtøsten

Dagens demonstrasjon var todelt: i en stor klynge sto mennene som blant annet satte fyr på en dukke som skulle symbolisere president Obama. I en mindre klynge sto kvinner og ropte slagord. En av kvinnene brukte en megafon til å fortelle demonstrantene: ”Vi må lære av demonstrasjonene i Tunisia, Egypt og Libya. Vi må tale med én stemme og kreve forandring!”.

Fotoserie fra demonstrasjonen:

Alle foto: Anders Sømme Hammer

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply