Hoppet for kvinner og fred

Fareed A. Lafta var strålende fornøyd og klemte alle som hadde lyst på en klem etter hoppet. Alle foto: Anders Sømme Hammer

Irakiske Fareed A. Lafta (31) kastet seg i dag ut over Kabul for fred og afghanske kvinner. Nå står et konfliktområde i Midtøsten for tur.

Anders Sømme Hammer

Kabul: De siste ukene har det kommet en strøm av advarsler om angrep i den afghanske hovedstaden Kabul. I dag var det varslet at en politiskole skulle bli utsatt for et selvmordsangrep. I helgen løp kunder ut av kjøpesentre og butikker i Kabul sentrum da det ble meldt at selvmordsbombere kunne slå til når som helst. På grunn av den elendige sikkerhetssituasjonen ble det planlagte 8. mars-toget diskré lagt til i går – 7. mars.

– Føles så herlig

Irakiske Fareed A. Lafta reddet dermed Kvinnedagen da han i dag vippet seg ut av et helikopter, svevde fritt i 20 sekunder før han utløste skjermen og spant rundt og utførte noen stunts. Afganistanbloggen var med på å løpe ham i møte da han traff bakken på Ghazni-stadion.

– Det føles så herlig. Jeg er så glad, sier Lafta idet han løsner skjermen fra ryggen.

Riktignok føltes det enda litt bedre da han hoppet i fallskjerm over Bagdad i 2009, men han ble tross alt født der.

Vanskeligst for kvinner

Lafta som kom til Kabul i forrige uke, hadde vært nervøs på grunn av alle truslene om angrep. Han var spesielt glad for at fredshoppet ble lagt til Kvinnedagen forteller han Afghanistanbloggen.

– Det var et veldig godt hopp, og jeg håper jeg kan skape håp om fred, sier Lafta.

På hvilken måte henger fallskjermhopp og Kvinnedagen sammen?

– Dette er en veldig viktig dag å markere. Jeg gjør dette for afghanske kvinner og barn. Jeg vil spre fred og kjærlighet. Det er kvinnene som har de største problemene i Midtøsten og Østen, og vi må bidra til at de kan få ta utdanning og jobbe, sier Lafta som bærer tittelen kaptein.

– Et veldig fint hopp

Studenten Tabasom (18) var svært imponert over hoppet til Lafta.

Tabasom (18) har selv lyst til å hoppe i fallskjerm over Kabul.

– Det var et veldig fint hopp. Jeg får lyst til å hoppe selv!, sier Tabasom.

I timene før hoppet gikk det rykter om at det var en afghansk kvinne som skulle kaste seg ut i fallskjerm i Kabul. Noe som garantert ville blitt husket i et av verdens mest kvinneundertrykkende land. Men det var ingen av tilskuerne som var synlig skuffet da det viste seg at var en irakisk mann som tok av seg hjelmen.

– Dette er en veldig viktig dag. Situasjonen er blitt bedre for kvinner i Afghanistan, men det kan bli bedre, sier Tabasom.

Hopper snart igjen

Tidligere har Fareed Lafta også hoppet i fallskjerm over blant annet Mount Everest og Dubai.

Fareed A. Lafta ropte av glede idet han landet.

Hvor skal du hoppe neste gang?

– Det skal bli et sted i Midtøsten snart. Men jeg vil ikke si hvor. Men det blir et av stedene der det er konflikt nå, sier Lafta.

Han sier at utsikten fra himmelen i dag var fantastisk, og han håper Kabul og resten av Afghanistan snart blir gjenoppbygget.

Fareed Laftas egne bilder fra hoppet skal etter hvert legges ut her: http://www.skateistan.org/

Bookmark the permalink.

Leave a Reply