Sirkusbarn i byen

Alle foto: Anders Sømme Hammer

Muchtaba (12) liker å klovne. Lørdag hadde han og 70 andre barn forestilling for gutter og jenter i Kabul.

Kabul: – Når jeg blir stor skal jeg bli skuespiller. Jeg blir så glad når jeg spiller, sier Muchtaba.

Drømmen er å få filmroller.

– Jeg vil spille i filmer som har et godt budskap, sier Muchtaba.

Lørdag hadde han en sentral rolle i sirkusforestillingen for barn i Kabul sentrum. Muchtaba er klovn og sjonglør på sirkuset der det nærmeste de kommer dyr er Muchtabas motspiller som gir seg ut for å være en dalmatiner. Og så mye mer hyggelig det er med sketsjer, tennisballer, sang og akrobatikk enn dresserte hunder og elefanter slik det var da jeg var på sirkus sist for 25 år siden.

– Trenger kjærlighet

Muchtaba er et av 350 barn som er med i gruppen ”Mobile Mini Circus for Children”. Sher Khan (31) har arbeidet med sirkuset i ni år.

– Barna trenger kjærlighet og muligheten til å ha det moro, sier Khan, som allerede som barn bestemte seg for å bli sirkusartist.

Nå har han tittelen ”kunstnerisk rådgiver” i organisasjonen som har barnegrupper i Kabul, Herat, Ghor og Bamiyan i Afghanistan. Snart skal også barn i den nordøstlige provinsen Badakhshan få spille og turne.

Fotoserie

Det er bortimot umulig å skrive om afghanske barn som har det moro og underholder hverandre uten å bruke klisjeer. Vi vier derfor mer plass til bilder enn tekst denne gangen. Og blir du ikke det minste rørt av disse bildene, er det på tide at du tar deg litt fri, gå iallfall en tur.

Flere bilder fra forestillingen:

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

6 Comments

Leave a Reply