Trosset truslene og feiret

Said Nasser blandet indisk dans med komedie og gjorde stor suksess. Alle foto: Anders Sømme Hammer

Ballongselgerne lyste opp i ellers støvete Kabul.

Ewad (f.v.), Arian og Hamidullah fikk nye leker i dag.

Khan Aghas døtre hadde på seg favorittkjolene, fra venstre: Elaha (8), Fariza (10) og Rubina (6).

Fra i dag skriver vi år 1390 i Afghanistan. Mange barn feiret det med karusell.

Mens utlendingene fikk beskjed om å låse seg inne, gikk titusenvis av afghanere ut i gatene i Kabul i dag for å feire nyttår.

Anders Sømme Hammer

Kabul: Det begynte å smelle klokken sju i morges. I år hadde naboguttene pakket inn  kinaputtene så godt at de hørtes ut som geværskudd. Den første dagen i det nye persiske året 1390 fikk da også et sterkt militært preg i Kabul. I tråd med tradisjonen får gutter nye plastgeværer som de bruker til å leke krig i gatene. Men oppkjøringen til dagens feiring har i tillegg vært preget av en strøm av advarsler om selvmordsangrep. Mer enn 13.000 afghanske politimenn og soldater har i dag vært ute i gatene i Kabul.

Nye skandalebilder på vei

Utenlandske hjelpearbeidere hadde fått beskjed om å holde seg unna alle steder med folkemengder i dag. Isoleringen av det internasjonale miljøet i den afghanske hovedstaden ble ytterligere markant i går da FN-ansatte og mange av hjelpearbeiderne fikk beskjed om bare å holde seg hjemme. Det fryktes enda mer uro og opptøyer i Afghanistan fordi det tyske magasinet Der Spiegel skal trykke bilder som viser hvordan amerikanske soldater poserer med sivile afghanere de har drept. Bildene sammenliknes med dem som lakk ut fra Abu Ghraib-fengselet i Irak. Da Taliban dessuten, men ikke overraskende, erklærte at det er uislamsk å feire nyttår, skulle man kanskje tro at afghanere ville velge å feire rolig hjemme. Men slik er det ikke i Afghanistan. Her trosser innbyggerne farene og insisterer på å ha det moro, selv om de vet at beskyttelsen de får er dårlig.

Ikke ulikt 17. mai

Mange tusen mennesker samlet seg i morges ved moskeen i Karte Sakhi-området i Kabul. Etter at de religiøse talene og ritualene var unnagjort, var det barnas dag. Feiringen er ikke helt ulik 17. mai i Norge. Barna tok karuseller, kjøpte ballonger, lekte med drager og plastgevær, skjøt med luftgevær og spiste is.

Hamidullah (70) hadde tatt med nevøene Ewad (6) og Hamidullah (7) og naboen Arian (6) til Karte Sakhi. Hamidullah og Ewad var for anledningen kledd i hvite dresser og røde skjorter. Arian og Hamidullah fikk hvert sitt plastgevær av onkel Hamidullah. Ewad fikk et plasthelikopter. I ettermiddag spiste de nyttårsretten haft-e-mewa som direkte oversatt blir sju frukter, som enkelt og greit forklarer ingrediensene i denne tørkede fruktsalaten.

Bananselgeren Sadr (32) var blant de mange som hadde tatt fri for å feire i dag.

– Jeg håper alle afghanere blir venner i år, så får vi fred og utvikling og flere arbeidsplasser, sier Sadr, som ikke var redd fordi han i dag så politimenn overalt.

På den store gravplassen ved Karte Sakhi underholdt Said Nasser (28) kameratene med indisk dans. For å skru opp stemningen ekstra la Nasser inn noen overdrevne rumpevrikk og litt kjortelvifting.

– Hadde jeg hatt penger, skulle jeg ha danset hver dag, sier Nasser som er arbeidsløs.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply