Minst 45 sivile drept i Faryab i år


En mann sørger ved graven til kona som ble drept av opprørere i Faryab tidligere i år. Foto: Privat

Minst 45 sivilpersoner er blitt drept og 59 er blitt skadd i krigen i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan i år, ifølge Den afghanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen.

Anders Sømme Hammer

Dette er det første året menneskerettighetsorganisasjonen har prøvd å registrere og undersøke systematisk hvor mange sivilpersoner som er blitt drept eller skadd i Faryab. Norske soldater har på vegne av NATO hatt ansvaret for sikkerheten i Faryab siden 2005.

Når Den afghanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen mottar meldinger om at sivile er blitt rammet, prøver representanter å reise ut for å gjennomføre egne undersøkelser i felt. Dette kan de imidlertid ikke gjøre i de mest urolige områdene i Faryab. Organisasjonen regner derfor med at det er store mørketall, spesielt i Ghormach-distriktet der det har vært vært en rekke luftangrep og bakkekamper i år. Norske og amerikanske soldater og afghanske soldater og politimenn har kjempet mot det de mener er opprørere i Ghormach gjennom hele året.

Rapportene som Afghanistanbloggen har fått redegjort, viser at opprørerne er mistenkt for å ha drept 40 av de 45 registrerte ofrene. Blant de drepte skal det være tre kvinner og fire barn. To sivile menn ble rapportert drept av utenlandske soldater i et luftangrep i Qaysar-distriktet 25. juli. Det er ikke spesifisert om det var norske, amerikanske eller noen andre lands soldater som kalte inn bombene.

Et av de mest oppsiktsvekkende drapene skal ha funnet sted 19. juni. I rapporten til Den afghanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen fortelles det at en mann i Qaysar-distriktet sør i Faryab, kontaktet politiet da han oppdaget at en bombe var gjemt ved veien. Afghansk politi rykket ut. Utenlandske soldater skal ha støttet politimennene, men de holdt seg ifølge rapporten et lite stykke unna. Bomben eksploderte idet det afghanske politiet ankom åstedet. En politimann ble drept. En av de andre politimennene, som var i familie med den drepte, skal så ha anklaget mannen som meldte om bomben, for å stå i ledtog med opprørerne. Politimennene begynte å banke opp mannen, og da kona hans prøvde å gå i mellom, ble hun skutt og drept. Kvinnen var gravid.

Etterforskningen går tregt, noe som ikke er uvanlig i Afghanistan, spesielt når politifolk er mistenkt. Det er fortsatt usikkert om det reises straffesak mot politimannen som skjøt kvinnen. Saken behandles av det lokale rettsapparatet i Faryab. Etter drapet, skal huset til mannen ha blitt antent av politiet. Afghanistanbloggen har fått sett videopptak av det utbrente huset.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: ISAF-soldater drepte sivile i Faryab | Afghanistanbloggen

Leave a Reply