ISAF-soldater drepte sivile i Faryab

To menn ble drept og to skadd i et ISAF-angrep i Faryab torsdag.

Torsdag angrep ISAF-soldater en bil utenfor Maimana by i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. To menn ble drept og to skadet. ISAF-soldatene skal ha trodd mennene var opprørere, men tok feil.

Anders Sømme Hammer

Samme dag som Afghanistanbloggen la ut en oversikt over antall registrerte sivile som er blitt drept og skadet i Faryab-provinsen i år, steg antall ofre. Torsdag 23. desember ble to menn drept og to skadet i et angrep utført av ISAF-soldater i Faryab. Ifølge folk Afghanistanbloggen har vært i kontakt med i Faryab, antas det at soldatene som var innblandet, er amerikanske. Men ISAF (NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke) har ikke spesifisert nasjonaliteten til soldatene, og Afghanistanbloggen vet ikke om norske soldater var med på angrepet. Norske og amerikanske soldater samarbeider tett i Faryab. Tidligere i år ankom 700 amerikanske soldater Faryab som en del av president Barack Obamas styrkeopptrapping i Afghanistan. Det er for øyeblikket rundt 300 norske soldater i Faryab.

Torsdagens angrep undersøkes nå av både Den afghanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen og ISAF.

Det er verdt å legge merke til at det i pressemeldingen fra ISAF brukes plass på å skildre hvor farlige opprørerne de trodde de angrep var, når det her er klart at de tok feil og drepte feil menn i en bil nær provinshovedstaden i Faryab. Mennene skal ifølge nyhetsbyrået AP ha vært på vei til et møte sammen blant annet guvernøren i Faryab, Abdul Haq Shafaq.  Den ene drepte skal ha vært broren til tidligere parlamentariker Sarajuddin Mozafari. Den andre drepte skal ha vært politimann.

Ifølge ISAF reagerte ikke mennene på muntlige advarsler og varselskudd. De dødelige skuddene skal ha blitt avfyrt fra et helikopter.

I juli i fjor skjøt norske soldater den sivile mannen Sher Mohammad Chora som kjørte på motorsykkkel i Faryab med sin ni år gamle sønn bakpå. Chora skal ikke heller ikke ha reagert på soldatenes advarsler.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

2 Comments

Leave a Reply