Forsvaret: Norske soldater deltok ikke i kamp der sivile ble drept

Verdige ofre i Afghanistan #2

Ifølge lokalbefolkningen ble minst to barn drept og tre sivilpersoner skadd i kamp mellom opprørere og utenlandske og afghanske soldater ved landsbyen Jar-i-Siyah i Ghormach-distriktet sist mandag. Vi fortsetter denne uken med å prøve å finne hva som skjedde.

Jeg ringte i dag Forsvarets operative hovedkvarter i Norge og spurte om norske soldater deltok i kampen ved Jar-i-Siyah. Som avtalt ble mine spørsmål oversendt og besvart via eposter som jeg har limt inn under:

Emne: Spørsmål vedrørende kamper 24.-25. januar i Ghormach

Hei,

Takk for sist. Jeg prøver å finne ut hva som skjedde under kampene ved Jar-i-Siyah i Ghormach 24.-25. januar der sivile afghanere ble drept og skadd. Antall er fortsatt usikkert, men alt tyder på at det var flere enn det ISAF selv har meldt (http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/afghan-coalition-forces-clear-taliban-from-faryab-province-2.html). Det har vært vanskelig å finne opplysninger om kampene, noe jeg har beskrevet i bloggen min: http://andershammer.com/. Alle opplysninger dere måtte ha om dette, er av interesse.

Men i tillegg vil jeg gjerne sitere svaret deres på to spørsmål:

1. Deltok norske soldater i disse kampene? Enten direkte eller med annen form for bistand?

2. Mener Forsvaret i likhet med ISAFs informasjonsavdeling, at dette var en militær seier der opprørere ble fordrevet fra Faryab?

Svarene vil bli publisert på Afghanistanbloggen (http://andershammer.com/).

Vennlig hilsen,

Anders Hammer

Epost fra Forsvarets operative hovedkvarter:

Hei

Norske soldater ikke var med på denne operasjonen, ei heller i planlegging/støtte.

Når det gjelder ditt andre spørsmål, er ikke denne operasjonen evaluert av norske myndigheter. Du må forholde deg til ISAF.

Mvh

John Espen Lien

Oberstløytnant/Senior talsmann

Forsvarets operative hovedkvarter

Bookmark the permalink.

2 Comments

 1. Hei Anders.
  Snakket med en kollega i Faryab i går.
  Et amerikansk militærkjøretøy krasjet med en motorsykkel i sentrum av Faryab i går. To unge menn på motorsykkelen ble drept momentant.
  Lokale har i lengre tid irritert seg over militærtrafikken som går gjennom byen. Det er mulig det blir demonstrasjoner på grunn av dette, litt avhengig av hvem disse to mennene var. Trist sak som undergraver den skjøre tilliten mellom militære og lokale som tross alt finnes i selve Faryab sentrum.

  Mvh
  James

 2. Ja, historien bekreftes inne i byen, der den normale trafikken vanligvis går ganske sakte. Mener du at amerikanerne kjører annerledes enn nordmennene? Hva er alternativet til å kjøre gjennom byen til leiren?

Leave a Reply