Noen må gå foran

Pam og Nargis henger sammen så mye som mulig.

For å gjøre livene bedre for jenter i Afghanistan, må noen gå foran og brøyte vei. Vi bestemte oss for å være dem.

Kommentar av Nargis Azaryun (18)

Parwana (17) er min beste venn. Jeg og andre venner kaller henne Pam. Vi møttes for tre år siden da vi tok samme kurs i Kabul. Pam var veldig stilig og snill. Jeg hadde aldri møtt noen liknende.

Vi ble raskt venner og fortalte hverandre alt mulig. Vi var alltid sammen på utkikk etter moro. Underveis møtte vi andre jenter som vi følte vi hadde mye til felles med, så nå er det ikke lenger bare Pam og jeg som henger sammen.

Vi har innført en spesiell dag som vi har kalt ”welgardi”. Et ord vi fant på som minnet oss om det engelske uttrykket ”window shopping”. Vi går rundt og ser på klær, smykker og andre ting i butikkvinduene i Kabul. Dagene sammen med jentene har vært de beste i livet mitt. Når vi ikke har drevet med welgardi, har vi gått på konserter og teater, sett filmer, spist lunsj sammen, besøkt utstillinger og sovet over hos hverandre.

Her i Afghanistan er det ikke vanlig at en jente går på konserter, er med i filmklubber, eller gjør de andre tingene vi driver med. Men vi prøver å skape endringer. Noen av dem som ser at vi går til disse stedene, skjeller oss ut. Det er også dem som viser hvor irriterte de er ved å sende oss sure meldinger på internett. Selv i liberale familier har foreldrene vegret seg for å gi døtrene tillatelse til å gå ut og ha det moro. De har vært redde for at noen skulle snakke negativt om dem. De har trengt noen som kunne gå foran og brøyte vei. Og vi ble enige om at det skulle være oss. Og da får det heller være at folk ser annerledes på oss og kritiserer oss. For planen har virket. I begynnelsen var det bare Pam, jeg og tre andre jenter som gikk ut til disse stedene. Men nå ser vi at gutter har begynt å ta med søstrene sine på konserter. Og det er en stor seier for oss. Det gjør oss veldig glade. Vi er ikke redde for å bli skjelt ut og stemplet. Vi vet at en dag er det noen som vil sette pris på innsatsen vår, enten med blomster eller på andre måter.

Som afghanere er det vårt ansvar å arbeide for endringer i samfunnet. Spesielt viktig er det å få endret flere hundre år gamle tradisjoner som hindrer at jenter får sine demokratiske rettigheter og kan bevege og ytre seg fritt. Hvis ikke vi arbeider for endringer, kommer ingen andre til å gjøre det. Vi er generasjonen som må være villige til å ta en risiko. Det er ingen annen måte vi kan prøve å gjøre det bedre for den neste generasjonen.

Pam var blant de beste elevene på skolen, og hun har fått et stipend for å studere i utlandet fra august. Jeg kommer til å savne henne masse, men jeg vet at hun kommer til å få en god karriere. Og det vil bli veldig fint for henne å se hvordan folk har det i andre land. Hun vil lære masse, og jeg er sikker på at hun vil bli enda mer motivert til å skape store endringer i Afghanistan.

Bookmark the permalink.

8 Comments

 1. Henning Mankell sa en gang at media forteller oss hvordan afrikanerne dør; ikke hvordan de lever. Det samme kan sies om Afghanistan. Innlegg som dette forteller hvordan afghanerne lever. At språket er norsk, er en tilleggskvalitet. Takk for innsikten.

 2. takk for hyggelig melding! jeg skal bringe den videre til Nargis.

 3. Herlig med jenter som går foran! All støtte fra ei oslojente som leser til eksamen om utenlandske soldater i Afghanistan.

 4. Støtten skal videreformidles til Nargis. I hvilket fag har man fått soldatene inn på pensum?

 5. Mikal Jacob Hole

  Dette var morsomt å lese! En inspirasjon at de kjemper igjennom med slike positive krefter i Afghanistan – og lykkes.

  Med hilsener fra Mikal Jacob Hole, elev.

 6. Har du lært deg å snakke litt persisk i årene du har bodd der? Må også gi deg litt ros i samme slengen! Mennesker som deg burde det finnes mer av 🙂 liker veldig godt bloggen din 😀

 7. topp at du liker bloggen. jeg har tatt og tar timer i dari. jeg burde snakket bedre dari nå, men fortsetter å følge undervisningen.

Leave a Reply