Sprengte seg selv på sykehus

En selvmordsbomber sprengte seg selv i resepsjonen på et militærsykehus i Kabul i formiddag. Vi tok bilder i minuttene rett etterpå.

Anders Sømme Hammer

KABUL: Jeg var selv i Wazir Akbar Khan-distriktet der sykehuset ligger, for å ta ut penger da bomben eksploderte like etter klokken tolv. Rett etter det kraftige smellet gikk jeg bort til sykehuset og begynte å ta bilder med mobilkameraet. Bildene er lagt ut her (SE UNDER).

Veien utenfor sykehuset var i ferd med å bli sperret av da jeg kom, og det var ingen journalister eller fotografer som slapp inn på Daud Khan-sykehuset der angrepet skjedde. I motsetningen til ved tidligere angrep var det derfor ikke mulig å fotografere skadene. Men noe av uroen i de påfølgende minuttene kan ses i bildene her. Ifølge foreløpige meldinger ble minst seks mennesker drept og 36 skadd i angrepet. De fleste av ofrene var soldater og sykehuspersonell. Like etter angrepet gikk det rykter om at enda en selvmordsbomber var inne på sykehuset.

Hamid (19) som har en kiosk i gaten der sykehuset ligger, sier han skjønte det var en selvmordsbombe med en gang han hørte eksplosjonen. Han ble redd, men ble likevel igjen for å passe på kiosken så ingen forsynte seg av varene.

Sykepleierstudenten Rohma.

Sykepleierstudenten Rohma (20) sto og så på alle soldatene som kjørte til sykehuset etter angrepet. Han sier dette viser hvor ille det er blitt i Kabul nå.

– Kabul er hovedstaden, og selv ikke her har myndighetene kontroll. Det er enda verre ute i provinsene, sier Rohma.

Han sier han alltid er redd for angrep når han drar til universitetet om morgenen.

– Det er jo håpløst når vi aldri er trygge. Jeg tror det tar minst ti år før det blir bedre, sier Rohma til Afghanistanbloggen.

I begynnelsen av mai erklærte Taliban at de ville starte deres årlige våroffensiv. Afghanistanbloggen har ennå ikke registrert at Taliban eller noen andre opprørsgrupper har tatt på seg ansvaret for angrepet i formiddag.

Det faktum at dagens angrep fant sted inne på et sykehus, er nok et eksempel på at Genevekonvensjonene brytes i krigen i Afghanistan. De siste ukene er en rekke sivilpersoner blitt drept fordi de utenlandske soldatene har trodde de har vært opprørere. Angrepene er fortsatt under etterforskning, og ved noen av tilfellene er de utenlandske soldatene og lokalbefolkningen uenige om de drepte var opprørere eller ikke.

Saken vil bli oppdatert med lenker og flere opplysninger.

OPPDATERING: Taliban tar på seg ansvaret for angrepet.


FLERE BILDER TATT RETT  ETTER ANGREPET:

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

2 Comments

Leave a Reply