Demonstrasjonene sprer seg

Over 1.000 menn deltok i demonstrasjonen i Maimana.

Uroen etter drapet på lederen av det afghanske fredsrådet Burhanuddin Rabbani har nådd Faryab-provinsen i Nordvest-Afghanistan.

Klokken ni i går morges samlet over 1.000 menn seg til demonstrasjon i Maimana i Faryab-provinsen der de norske soldatene er utplassert. Budskapet var mer eller mindre det samme som i demonstrasjonen i Kabul som vi hadde reportasje fra her på bloggen i forrige uke: ”Død over ISI” (den pakistanske etterretningstjenesten), ”død over Taliban” og slagord om at Pakistan må slutte å bruke Afghanistan som lekegrind.

Mennene i Faryab ropte også at de er klare til å hevne drapet på Rabbani i Kabul for litt over to uker siden som vi har kommentert her. Dermed fortsetter den tidligere omtalte krigshissingen for fullt. Det var nye demonstrasjoner i Kabul søndag og i dag, og i går var det også demonstrasjoner i Mazar-e-Sharif og Samangan i Nord-Afghanistan.

Det var den politiske grupperingen Jamiat som sto bak demonstrasjonen i Maimana som gikk rolig for seg. Det var et stort oppbud av afghanske sikkerhetsstyrker. Kameraet som ble brukt til å ta bildene vi publiserer her (de små er tatt med et mobilkamera), ble beslaglagt og så senere utlevert igjen.

Mennene – også denne gangen var det bare menn – marsjerte til guvernør Abdul Haq Shafaqs kontor. Utenfor leste de opp erklæringer om at det internasjonale samfunnet må hjelpe afghanske myndigheter med å finne mennene som sto bak attentatet på Rabbani. De krevde også at ISI slutter å bruke Taliban til å drepe nøkkelpersoner i Afghanistan, slik de formulerte det.

 

Denne minibussen er dekorert med bilder av Burhanuddin Rabbani.

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply