Ingen nordmenn drept på supermarked i Kabul

Minst åtte mennesker ble drept på supermarkedet i Kabul fredag. Foto: Jan Ahmad

Verdige ofre i Afghanistan #1

Afganistanbloggen starter en serie om verdige ofre i krigen. Først tar vi for oss angrepet på supermarkedet i Kabul fredag der ingen nordmenn ble drept.

Anders Sømme Hammer, Kabul

Fredag ettermiddag smalt det i den mest populære butikken for utlendinger i Kabul. Supermarkedet ”Finest” ligger midt i ambassadestrøket. Kundene er stort sett utlendinger, og afghanere med uvanlig god råd. Det ble tidlig meldt at flere av de minst åtte drepte var utenlandske.

Det sies at i utenriksjournalistikken er det ikke plass til mer enn en konflikt av gangen. Men på tross av det pågående opprøret i Egypt, fikk angrepet i Kabul stor oppmerksomhet internasjonalt. The New York Times, BBC og kinesiske CCTV var blant mediene med journalister som rykket ut raskt og dekket angrepet grundig og stort fra åstedet.

Ett barn og to eller tre kvinner skal være blant de drepte på ”Finest”. Foto: Jan Ahmad

I Norge ligger imidlertid nyhetsterskelen høyere. Ingen av ofrene på ”Finest” var norske, så angrepet fikk ikke mye omtale. Over ni år etter invasjonen, skal det fortsatt mye til for at dette blir mer enn en historie om nordmenn i krig i norske medier. Drepte, skadde, dedikerte og misfornøyde soldater får det meste av oppmerksomheten. Rammer ikke volden nordmenn, må den være spesielt spektakulær (les: svært mange må bli drept på en svært brutal måte) for at det skal bli stort mer enn en notis eller i det hele tatt bli nevnt på nyhetssendinger.

I 2011 kommer vi til å høre mye om norske soldater, en del om andre nordmenn i Afghanistan, og litt om afghanere. Ingen norske medier har fast ansatte journalister i Afghanistan. De fleste kommer hit i samarbeid med det norske Forsvaret og Utenriksdepartementet som er svært behjelpelige med å finne nordmenn som kan intervjues. Dermed er målet om å dekke nordmenn i krig nådd.

Siden i fjor sommer har den norske journalisten Yama Wolasmal bodd og arbeidet her i Afghanistan. Wolasmal som snakker perfekt dari og pasthu som er hovedspråkene her, gikk fra TV2 til en kometkarriere som frilanser for internasjonale medier. I går sørget han for breaking news fra angrepet i Kabul. Han avla tre direkete rapporter på TV – betegnende nok på kinesisk TV. Det var ingen kinesere som var blitt drept. Men kinesiske CCTV gir sine 80 millioner seere et litt videre perspektiv på verden enn norske medier.

Angrepet i Kabul er urovekkende. Det er ikke vanlig med så målrettede angrep på sivile i Kabul. Mange sivilpersoner blir drept i Afghanistan. Men det er som oftest fordi de har vært i nærheten av politifolk, soldater, opprørere eller sentrale myndighetspersoner, når angrepene har inntruffet. Eller så har de kjørt på veibomber som hensynsløst er blitt utplassert for å ramme dem opprørerne definerer som fienden. Får vi nå en dreining der sivile blir hovedmål, blir dette året enda mørkere enn fjoråret da det meste gikk galt i Afghanistan. Frykten blant afghanere kommer til å øke betraktelig, men de fleste vil ikke ha noe annet valg enn å sette sin lit til Allah. Utenlandske bistandsarbeidere, FN-ansatte og diplomater kommer enten til å rømme landet, eller om mulig, bevege seg enda mindre utenfor kontorene og gjestehusene i den afghanske hovedstaden. Og flere ansatte kommer til å bli omstasjonert til utlandet. Når enda mer av arbeidet overføres til kontorer så langt unna som Delhi og Dubai, blir de ofte svake båndene til det afghanske samfunnet, enda svakere.

Etterforskningen av fredagens angrep pågår fortsatt. Det tar tid å undersøke eksplosivrester, og å avhøre vitner. De drepte må identifiseres og familiene må underrettes. En del ulike opplysninger har dukket opp i de mange artiklene og sikkerhetsmeldingene om angrepet. Men foreløpige meldinger tyder på at en mann gikk inn på supermarkedet ”Finest” i Wazir Akbar Khan-bydelen. Det åpnet han ild, før han kastet en granat og antakelig utløste en bombe. Ifølge afghansk etterretning var fire av de drepte filippinske og fire afghanske, blant dem et barn.

Taliban tok på seg ansvaret for angrepet og hevdet angriperen var en mann ved navn Attaullah. Opprørsbevegelsen Hezbi Islami tok også på seg ansvaret for angrepet og hevdet angriperen var en mann ved navn Rafiullah.

Jeg var på det andre Finest-supermarkedet i Kabul og så etter middag da Attaullah, Rafiullah eller en annen mann gikk til angrep. Idet jeg fikk den første sms-advarselen, begynte telefonene å ringe rundt meg. Det ble fryktet at også denne filialen som er bortimot identisk med den i Wazir Akbar Khan, ville bli angrepet. I løpet av et par minutter var det nesten bare de butikkansatte igjen i lokalet. De sto og så på direkte rapporten fra åstedet på afghansk TV.

(For ordens skyld, Yama Wolasmal er ikke bare en dyktig journalist, han er også kamerat av Hammer)

Supermarkedet ”Finest” tiltrekker seg kunder som har råd til dyre importvarer, og blir sett på som et av symbolene på det utenlandske nærværet i Afghanistan. Foto: Jan Ahmad

About anders

Denne nettsiden styres av meg, Anders Hammer (f. 1977). Jeg flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsavisene, har jeg skrevet dokumentarbøkene "Drømmekrigen" (2010), "Heia Kabul!" (2013) og "Faryab – Arven etter Norge" (2019) på egen hånd. "– Alt dette kunne vært unngått" (2014) og "Krigen der aldrig ender/Krigen som aldri tar slutt" (2016) har danske Carsten Jensen og jeg skrevet sammen. De siste årene har jeg regissert sju filmer om Norges og nordmenns rolle i krig og konflikter som er blitt vist i NRK Brennpunkt. Jeg hadde regi for den sivile delen av dokumentarserien "Exit Afghanistan" som ble vist på NRK, og som nå også er tilgjengelig på Netflix i en filmversjon. I tillegg har jeg arbeidet med en del andre dokumentarer på forskjellig vis, og jeg fortsetter med det.
Bookmark the permalink.